"Personkemin avgör"

Vad avgör vem som får jobbet - egentligen? Eva Ekedahl skriver i sin krönika att det till syvende och sist är personkemin som avgör vem som får jobbet. 

Det första och viktigaste steget i en rekryteringsprocess är att gå igenom kravprofilen för tjänsten. Noggrannhet här är avgörande för att lyckas med uppdraget.

Tillsammans med företaget som vill rekrytera analyserar rekryteringskonsulten behovet och vad som är krav respektive önskemål på kompetens och person för tjänsten.

Det är inte ovanligt att önskelistan i det här skedet blir lång och vår uppgift blir då att korta den så att det finns en chans att kraven ryms i en och samma person.

Här ska både kompetens, person och lönenivå vara i rimlig proportion till varandra.

Ok, då vet vi vad vi ska leta efter för person tänker många. Ibland stämmer det men riktigt så enkelt är det inte alla gånger.

Det kan hända mycket längs resans gång! Rätt som det är kan bilden hos företaget förändras. Det är verkligen inte ovanligt i de tider som råder nu när det omorganiseras friskt.

Till exempel kan den rekryterande chefen bytas ut mot någon som har en helt annan bild av vem som ska rekryteras.

Ett annat fall är när vi hittat flera bra kandidater som stämmer med kravprofilen och det rekryterande företaget säger "Nu har du hittat helt rätt kandidater – mitt i prick. Har du inga fler?"

Ytterligare ett scenario kan vara när det dyker upp interna kandidater på sluttampen eller ve och fasa - det är mycket vanligt i dessa tider… anställningsstopp!

Jag har också varit med om att företag faktiskt förändrat många av skallkraven efter att man börjat träffa kandidater. Det blir tydligt först då att den man söker ska vara mer si eller så.

Personlighetsaspekten blir allt viktigare när man inser att det är en blivande kollega som också ska passa in i miljö och företagskultur.

Så vad avgör - egentligen? Är det kompetens, personlighet eller erfarenhet?
När de viktiga och avgörande sista intervjuerna sker mellan slutkandidat och företag är det slutligen ändå den personkemiska matchningen som avgör.

Om det inte stämmer med personkemin i starten är det inte troligt att det blir långsiktigt bra, Jag brukar uppmuntra kandidaten att verkligen känna efter själv om det känns rätt i magen.

Det är lätt att ha för mycket tankar och fokus på sin egen insats och prestation under intervjun så att man glömmer bort att lyssna och känna efter vad jobbet egentligen innebär.
Om man som rekryteringskonsult lyckas med sitt jobb får man två vinnare. Företaget får den de behöver och den sökande får det jobbet som är rätt för just honom eller henne.

Så även om du inte hittat rätt jobb ännu, ge inte upp – nästa möte kanske stämmer. Det är precis som i relationer. 


Eva Ekedahl
IDG Rekrytering
Copyright © 1996- International Data Group