Passion för jobbet?

Rörligheten under lågkonjunkturen är inte så hög. Så sätt i gång och byt jobb och få fart på Sverige, skriver Eva Ekedahl.

Ordet karriär kommer från franskans carrière som betyder
rid­bana eller löparbana. Är det så du ser på din karriär? Eller som en stege att klättra på?

Eller kanske, liksom årets IT-­konsult Andreas Sjöström på Sogeti, som ett schackbräde?

Han talar om att samla på sig erfarenheter och hela tiden söka ny ”passion” för att slutligen hitta rätt. ”Det är som att spela i ett rockband”. Han talar om vikten av att utforska sin passion och slipa på sina färdigheter när det gäller att göra karriär. Själv möter jag ofta chefer som vill något mer – ta steget till VD eller kanske starta eget.

Det är fantastiskt med denna drivkraft, men det är viktigt att under­söka vad det är som gör att man vill just det. Vad är det som lockar med att vara ytterst ansvarig? Fråga dig själv – varför vill jag det här? Vad brinner jag för? Vad är min drivkraft? Vad behöver jag för att trivas och utvecklas? När du kan svara på det är det också lättare att hitta rätt roll, organisation och företag.

Och hur ska det gå till?

Har du många erbjudanden på gång är det ju bra, men om så inte är fallet kanske det krävs att du gör dig synlig och sätter i gång att nätverka! Som headhunter och rekryteringskonsult har jag ofta tänkt på hur många duktiga personer som vi faktiskt inte hittar i våra söknin­gar. Rörligheten under lågkonjunkturen är inte så hög. Så sätt i gång och byt jobb - ge dig själv en ny utmaning och få fart på Sverige!


Eva Ekedahl
IDG Rekrytering
Copyright © 1996- International Data Group